babyartikelen, Slapen

WAT IS EEN GESCHIKTE KNUFFEL?

Knuffels zijn niet weg te denken uit het leven van elk kind, maar wat maakt de perfecte knuffel? Dit artikel gaat in op de kenmerken van een goede knuffel.

Gewoon lekker knuffelen

Omdat je kind en zijn lievelingsknuffel de komende jaren bijna onafscheidelijk zullen zijn, is het wel zo leuk als de knuffel er ook een beetje gezellig en schattig uitziet.

Maar belangrijker is nog, dat het ook een veilige knuffel is. Zo’n lievelingsknuffel heeft namelijk heel wat te verduren: er zal op gesabbeld en aan getrokken worden, dus zorg ervoor dat de knuffel geen loszittende onderdelen heeft of plastic oogjes die los kunnen raken.

Knuffel kiezen

Let er ook op dat de knuffel niet te groot is, zodat hij nog makkelijk mee te nemen is… en in de wasmachine past.

En handig: sommige knuffels van bijvoorbeeld het merk Happy Horse hebben speciale (veilige) koordjes waarmee je hem makkelijk aan een wandelwagen kan vastbinden en je dus minder kans hebt dat je de knuffel verliest.

Nog enkele belangrijke kenmerken op een rijtje:

  • Het moet niet te groot of te klein zijn. Een goede maat is wanneer je het net met beide armen dicht tegen je aan kunt houden.
  • De knuffel mag geen scherpe randjes hebben, geen ongemakkelijke oppervlakken, geen harde ogen of neus die een harde of scherpe rand hebben
  • Het speelgoed mag geen losse onderdelen hebben die eraf kunnen vallen of gemakkelijk los kunnen laten.
  • Let vooral op kleine (makkelijk in te slikken) onderdelen zoals plastic ogen, want als die losraken kan dit nare gevolgen hebben
  • Een goede knuffel moet wasbaar zijn, zodat hij al die keren dat hij in de modder is gevallen, kan overleven.
  • En het oppervlak en de gebruikte materialen van de knuffel mogen geen allergische reactie veroorzaken op de gevoelige huid van je kind.

Waarom het belangrijk is om een knuffel achter de hand te hebben

Een ander belangrijke tip (misschien wel de belangrijkste): je kindje en zijn lievelingsknuffel zullen mogelijks onafscheidelijk worden. Wat als hij moet worden gewassen, of erger… was als hij zoek raakt? Zorg bij de aankoop dat je een reserve knuffel hebt. Best volledig identiek… sommige ouders pleiten zelfs voor 2 reserves.

Dat zal heel wat verdriet en traantjes besparen.

Help… wat is nu de favoriete knuffel?

Een reserve kopen doe je best eens het duidelijk wordt welke knuffel de favoriet wordt. Je kunt dit wel een beetje aansturen, maar uiteindelijk maakt de baby een keuze. Die knuffel die het beste ruikt, aangenaamst aanvoelt, lekker smaakt, … je kunt het niet altijd voorzien.

Je kunt dus beter even afwachten eer je voor alle knuffels een reserve kopie aankoopt. Door je baby te observeren zal snel duidelijk worden welke het wordt.

Dan snel naar de winkel en hopen dat ze die nog in de collectie hebben 🙂

Conclusie

Het kan moeilijk zijn om te beslissen welke knuffel het beste is voor je kind. Jij kunt letten op de groote, wasbaarheid, veiligheid, … Maar de keuze wordt uiteindelijk gemaakt door je baby zelf welke nu echt de favoriet wordt.

Onze knuffels vind je hier… ze zijn uitermate schattig. Heb je hulp nodig, of heb je vragen… aarzel niet ons te contacteren.