Inbakeren is inmiddels bij veel gezinnen in Nederland en België een bekend verschijnsel. Toch weten nog veel ouders niet wat inbakeren precies is en hoe je het correct doet.
In dit artikel leg ik uit wat inbakeren precies is en waarom het een goed idee kan zijn om je pasgeboren baby in te bakeren. Je leert ook hoe je een kindje correct moet inbakert… toch geven we je ook graag de raad om steeds advies in te winnen bij een specialist of je arts.
Inbakeren en Geborgenheid
9 maanden lang heeft jouw baby warm ,veilig en geborgen in mama’s buik mogen vertoeven. Wat een zalige tijd!
De eerste dagen wil je dan ook niets liever dan jouw baby’tje dicht bij je houden. Toch komt ook het moment dat jouw kleintje los van mama moet slapen en dat kan soms moeizaam verlopen.
De eerste dagen en weken na de geboorte kunnen een echte zoektocht zijn naar wat het fijnste is voor jouw kleintje.
Als jouw baby onrustig slaapt kan je overwegen om het in te bakeren. Zo krijgt jouw baby terug het gevoel van geborgenheid en veiligheid. Een gevoel dat helpt om beter in te slapen en rustig te blijven slapen.
Veel heb je niet nodig om in te bakeren een katoenen hydrofiele (tetra luier) volstaat. Tetra doeken en swaddles zijn zalig en goed voor allerhande toepassingen. Wij noemen het daarom ook wel eens het wonderstofje 😊
Waarom inbakeren helpt.
Sommige kindjes maken tijdens het slapen veel ongecontroleerde bewegingen met de armen en beentjes waardoor ze zichzelf wakker maken.
Het is hierdoor moeilijk om tot rust te komen en vooral ook om in een vaste slaap te blijven. Dit veroorzaakt vaak huilbuien bij jouw baby. Stel je voor, je viel net lekker in slaap. Plots wordt je wakker door een tikje tegen je hoofd en dan nog van je eigen armpje 🙂 Niet leuk!
Wat is inbakeren?
Inbakeren is een methode om jouw baby van schouder tot en met voetjes in doeken te wikkelen om zo de bewegingsvrijheid te beperken. Op die manier kunnen kindjes rustiger en beter slapen. En je baby voelt zich veilig en geborgen net zoals de 9 maanden bij de mama.
Inbakeren breng rust
Inbakeren brengt rust bij je kleine wolkje door een aantal prikkels weg te nemen… maar dat niet alleen. Het kan ook rust brengen bij de omgeving. Vergeet niet dat ook mama en papa voldoende rust nodig hebben. Erg belangrijk in die eerste weken-maanden van het ouderschap.
Vanaf welke leeftijd inbakeren?
Het is aangewezen om een kind pas in te bakeren na de leeftijd van een drietal weken. Algemeen wordt ook aangeraden om het na 8 weken terug af te bouwen.
Inbakeren is altijd tijdelijk
Inbakeren is slechts tijdelijk want voor je kindje zes maanden oud is, moet het inbakeren volledig afgebouwd zijn. Dit omdat ze op die leeftijd kunnen draaien op hun buik en ingebakerd op de buik slapen is niet helemaal veilig.
Waar moet je op letten bij het inbakeren?
Inbakeren is helemaal niet moeilijk en kan een heel aangenaam intiem moment zijn met je baby.
Belangrijk als je je baby inbakert:
- Zorg ervoor dat het niet te warm is in de babykamer. De aangewezen temperatuur bedraagt 18 graden.
- Leg jouw baby altijd eerst op de rug.
- Je legt de armpjes mooi naast het lichaam.
- Dan wikkel je de katoenen tetradoek in 2 keer rond je baby. Je begint met de ene kant en doet daarna de andere kant.
- Niet te strak, zodat je baby zicht veilig en geborgen voelt maar nog steeds vlot kan bewegen.
- De beentjes mogen wat losser zodat ze kunnen strekken en spreiden naar “kikkerstand”. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de heupjes.
- Bij de armpjes mag het strakker zitten. Sommige baby’s vinden het echter fijn om één armpje los te hebben, bijvoorbeeld als ze op hun duimpje of handje zuigen tijdens het slapen.
Bijkomende tips:
- Ontdek zelf wat jouw kleintje het fijnst vindt.
- Baker je baby in bij ieder slaapmoment en niet enkel ’s nachts.
- Kies voor een katoenen inbakerdoek. Synthetische stoffen ventileren onvoldoende.
Stap voor stap je baby inbakeren
Stap 1: Vouw de bovenste punt van de doek naar binnen.
Stap 2: Leg je baby in het midden van de doek neer. De schouders van je kindje komen ter hoogte van de vouwrand te liggen.
Stap 3: Sla de zijkant van de doek om een armpje heen en stop de punt (niet al te strak) in onder het ruggetje van je baby.
Stap 4: Sla de andere zijkant over zijn andere armpje heen en stop ook deze punt weer in onder zijn rug. Rol je kindje iets opzij, zodat je de doek helemaal onder hem door kan vouwen.
Wanneer baker je best niet in?
Baker je baby niet in bij koorts, luchtweginfecties of na een vaccinatie
Huilt je baby erg vaak? Vraag dan best advies aan een specialist of arts als je overweegt om je kind in te bakeren. Een arts kan nagaan of er medische oorzaken voor het huilen zijn. Uiteraard is in die gevallen inbakeren geen oplossing.
Bij een ingebakerd kind telt de bakerdoek als 1 laag extra kledij. Zorg dat je kind het niet te warm krijgt. Is de kamer te warm, dan kan je het inbakeren dus best achterwege laten.

Probeer het zelf
Nu je iets meer weet over inbakeren kan je het zelf eens proberen. Wij genieten altijd van de inbakermomentjes. Het intieme momentje draagt ook bij aan de speciale band tussen baby en ouder.
We wensen jullie veel succes met het inbakeren en laat ons gerust weten hoe jullie dit ervaren.
Heb je nog vragen stel ze gerust we zijn er voor jullie 😊
Wij doen het met ons Liesje ook. Het lukte direct en ze vindt het in alle geval zalig… hopelijk lukt het afbouwen even goed.